RESIPI KEK COKLAT SEDAP YANG TAK PERLU GUNA MIXER
Bestnya.. Nini suka kalau bab2 kek ni, tapi Nini
agak malas nak keluarkan mixer untuk sediakan adunan kek.
.
Kebanyakan resipi kek memang perlu guna mixer
untuk pastikan adunan sebati. Kalau tak guna mixer, nanti kek jadi bantat, tak
naik gebu gitu.
.
.
Jadi, Nini kongsikan satu resipi kek coklat yang
tak perlu guna mixer. Kacau pakai senduk saja.
.
Mula2 sekali, kacau rata semua bahan ni:
2 cawan tepung biasa
2 cawan gula
1 cawan serbuk koko
4 sudu besar tepung jagung
Secubit garam
1 setengah sudu kecil soda bikarbonat
tiga perempat sudu kecil serbuk penaik
.
Kemudian, campurkan
1 cawan minyak sayur
1 cawan sour cream
.
Gaul rata dengan 4 biji telur ayam
.
Tambahkan 100 ml air suam
.
Kaupkan adunan dengan 200g chocolate chip atau
chopped chocolate
.
Masukkan adunan ke dalam bekas berbentuk bulat
yang bersaiz 9"
Jangan jadi macam Nini. Nini guna bekas 8". Habis melimpah2 kek
masa dibakar tu.
.
Panaskan ketuhar pada suhu 175 darjah celcius. Bakar kek selama lebih kurang 50 – 55 minit.
.
Macam mana nak tahu kek dah masak?
Cucukkan lidi ataupun pisau kecik di
tengah2 kek. Sekiranya tiada kek yang melekat pada pisau, maksudnya kek dah siap.
.
Hari tu Nini tak letakkan ganache. Tapi
siapa suka rasa coklat yang lebih, boleh buat ganache. Senang saja. Cairkan
200g coklat dengan 200g cream.
.
Inilah hasil kek Nini. Khas untuk Syamil,
permintaan dari ayah Syamil.
.
.
.
Sekejap saja dah siap kek. Rasa sedap dan
takde la Nini berpenat lelah nak basuh banyak2 sangat part mixer tu. J
.
Siapa nak rasa homemade chocolate cake di
bulan puasa ni bolehlah cuba. Tak menyesal punya. Bau semerbak tu rasa macam dekat
bakeri pulak.
.
Resipi ni Nini dapat dari facebook Sheila
Rusly.
Comments
Post a Comment